Розмарин

Розмаринът е познат и използван като подправка и лечебно средство още от древните римляни и арабите, които смятали, че той прогонва болестите и злите духове. Както в кулинарията, така и в традиционната медицина се използват листата на растението – вечнозелен храст с вдървени клонки, който произхожда от Средиземноморието. Етеричното масло и листата предизвикват отделяне на секреции в стомаха и червата и засилват жлъчната секреция. Освен това те действат противомикробно, диуретично и тонизиращо. В кулинарията розмаринът се използва основно при приготвянето на риби, дивеч, агнешко и овче месо, бъбреци, черен дроб и други трудносмилаеми храни. В маринати и супи често се комбинира с дафинов лист, черен пипер, хвойна, лук и чесън. Има силен аромат и не се използва заедно с естрагон, магданоз или босилек, тъй като потиска тяхната миризма. В българската традиционна медицина розмаринът се използва при нарушен менструален цикъл, за успокояване на болки в стомаха, против образуване на газове и като апетитовъзбуждащо средство. Консумацията му не се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания.

...................................