Кориандър

1 от 3


Като подправка кориандърът е познат и използван още през античността. Годни за консумация са всички части от това едногодишно тревисто растение, но в кулинарията най-широко се използват изсушените плодове и пресните листа, които се различават силно на вкус. Кориандърът произхожда от Средиземноморието, но е разпространен в цял свят. Листата наподобяват на вид и вкус тези на магданоза и се използват по сходен начин. Те не бива да се подлагат на термична обработка, защото това „убива” аромата им. Стритите плодове имат приятен вкус, който според някои е „лимонов”, според други - портокалов, а трети го описват като „орехов”. Смленият кориандър е сред основните съставки на почти всички индийски смесени подправки като къри, гарам масала и др. Плодовете се използват широко и в европейската кухня в ястия с тлъсти меса и в производството на различни колбаси. В народната медицина те се използват като газогонно и отхрачващо средство и против стомашни болки, тъй като стимулират отделянето на секрети в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове. Външно, като лапи, стритите плодове се прилагат при трудно заздравяващи гнойни рани.

....................................