Кимион

 

Кимионът е познат още от древността. При разкопки в Сирия са намерени семена, датирани от второто хилядолетие преди новата ера. Тази подправка се споменава както в Стария, така и в Новия завет. В Древна Гърция го слагали на масата редом със солта и черния пипер. Тази практика все още съществува в Мароко.

Днес той заема второ място по популярност в света след черния пипер. В кулинарията се използват плодовете на кимиона, най-често в съчетание с други подправки, за разлика от кима, който се използва и самостоятелно. Кимионът влиза в състава на повечето видове къри и на гарам масала. Той се прилага широко в кухните на азиатските и латиноамериканските народи. Кимионът намира приложение в колбасарската промишленост, тъй като притежава консервиращи свойства. Освен това плодовете му засилват секрецията в стомашно-чревния тракт, действат антисептично и възпрепятстват протичането на нежелани ферментативни процеси в стомаха. Затова в народната медицина се прилага като апетитовъзбуждащо средство, против газове и колики и против запек.

....................................