Каперси

1 от 2

 

Каперсите представляват недоразвитите цветни пъпки на многогодишното тревисто растение бодлив каперсник. То произхожда от средиземноморския район и расте в диво състояние по стени, огради или се стеле по земята в каменистите крайбрежни местности. Обикновено то се използва в прясно състояние, но у нас се продава предимно мариновано.

Каперсите се използват широко като подправка в средиземноморската кухня. В Италия, и по-конкретно в южната й част и на остров Сицилия, те са неизменна част от рецептите за салати, паста, пица, месни ястия и различни сосове. Каперсите са една от съставките на прочутия сос тартар. Често биват поднасяни и с пушена или осолена сьомга. Ако пъпките бъдат оставени да се доразвият, те раждат плод, който в Гърция се предлага като мезе. В народната медицина на някои страни каперсите се използват като противомикробно средство и за лекуване на някои заболявания на нервната система. Подправката не е подходяща за хора с бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни проблеми.

...................................