Канела

 

Канелената кора е една от най-старите подправки, за които има сведения – използвана е в Китай още преди 4500 години. Тя се добива от клонките на тропическите дървета или храсти от род Канела на сем. Лаврови. След обелването горният й слой се отстранява и се изсушава ликото, което се свива във формата на тръбичка. Днес канелата се използва у нас главно при приготвянето на десерти и сладкиши, за оризови ястия, сосове и за ароматизиране на греяно вино. Комбинира се добре с карамфил, индийско орехче и анасон. В миналото под влиянието на близкоизточната кухня, тази подправка се е използвала широко и за ароматизиране на печени меса, птици и риба. В традиционната медицина канелените кори са се използвали основно при стомашни разстройства, като апетитовъзбуждащо, антимикробно и противопаразитно средство.

....................................