Джинджифил

 

Джинджифилът, известен у нас още като исиот и имбир, е многогодишно тревисто растение, което произхожда от Азия и е пренесено в Европа през средновековието. Като подправка се използва неговото коренище, което се отличава със силен, приятен аромат с нюанс на лимон и парлив вкус. Допреди десетина години у нас тази подправка се срещаше основно във вид на сушен (смлян) корен, но отскоро може да бъде закупена и в прясно състояние. У нас по традиция джинджифилът се използва предимно за ароматизиране на сладки, но с навлизането на екзотичните кухни с него все по-често се овкусяват месо, риба и други. Силният аромат го прави подходящ за комбиниране с лук, чесън и лют пипер. В народната медицина джинджифилът се използва за лечение на простуда, кашлица, хрема, като апетитовъзбуждащо и тонизиращо средство. Консумацията му обаче е противопоказна при проблеми с черния дроб, жлъчката, бъбреците, стомаха и червата.

...................................