Босилек


Като подправка у нас се използва надземната част на едногодишното растение босилек, което достига на височина до 50-60 см. Това растение има изразено антисептично действие и заради това у нас то се използва в християнски обреди за пречистване. Босилекът е особено популярен в средиземноморската кухня, където поради топлия климат микроорганизмите в храната се развиват по-бързо. Освен това той има противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Термичната обработка унищожава приятния аромат на босилека и затова е най-добре листата да се използват в прясно състояние в салати или да се слагат в последния момент от приготвянето на ястията. Босилекът се съхранява много добре в зехтин, като при това го ароматизира приятно. У нас с изключение на летните месеци е по-популярно използването на изсушени и стрити листа.
Босилекът допълва отлично аромата на доматите в пресни салати, сосове или ястия. Използва се и в множество блюда с птици, говеждо или риба.

...................................