Амарант

Амарантът е безглутеново, богато на протеини, псевдо-зърнесто растение (като киноа), далечен роднина на Швейцарсото цвекло и спанака. Цветовете на амаранта могат да произведат до 5000 зърна. Това е една от най-древните култури в света, почитана от ацтеките и инките, които вярвали, че притежава свръхестествени сили. Лек, с вкус на орех и малц, амаранта се среща (по магазините) на цели зърна (с пясъчен цвят), във вид на брашно или стърготини. Появява се също в преработени продукти като зърнени храни и паста.

Подготовка

Готвенето с амарант може да е малко сложно, тъй като зърната стават леко лепкави – смесването им с по-сухи зърна обикновено дава по-добри резултати.

Съхранение

Съхранявайте амаранта в затворен съд на хладно, тъмно и сухо място.

Приготвяне

Смесете амарантно брашно с други видове брашно и използвайте за хлебчета, мъфини, палачинки или като безглутенов сгъстител на супи и сосове.

Заместител

Опитайте киноа.

..................................