Аншоа

Сребриста, леко солена малка рибка, която се среща предимно в Черно море, Тихия океан, Атлантическия океан, както и в Средиземно море, от където се смята, че е най-качествена. Обикновено рибките са около 8-10 см, ароматът им не е дълготраен, след като бъдат уловени, и за това рядко се експортират пресни. Най-често се филетират, осоляват се и се консервират с олио или зехтин. По този начин придобиват силен, но изтънчен рибен вкус.

Наличност

Можем да намерим консерви или буркани аншоа в повечето супермаркети и магазини.

Изберете най-доброто

Търсете аншоа, които са консервирани в сол или мазнина. Най-добре в зехтин.

Подготовка 

Ако аншоата е съхранявана в сол, може да отстраните леко излишното количество – за силен солен вкус. За по умерен вкус, сложете рибата в гевгир и отмийте солта. Подсушете преди консумация. Консервирвираните в мазнина (олио, зехтин) са готови за директна консумация.

Съхранение

Консервите и бурканите е добре да се съхраняват в хладни помещения (шкафовете в кухнята вършат работа). Аншоата се разваля бързо, след като бъде отворена, за това дръжте остатъците в зехтин или олио, в затворен съд, прибрани в хладилника. Добре е да ги консумирате до два дни.

Приготвяне

Аншоата е централна съставка в класическите "Бритиш спред" и "Джентълменс релиш" (англ. British spread, Gentleman’s Relish – вид пастети с аншоа, разпространени в Англия) , но въпреки това има много какво да се прави с нея и у дома. Пробвайте в салата Нисоаз, Цезар или сос Тапанада. Опитайте върху пица или в сос Путанеска – за паста. Смесете една-две рибки с малко масло и разтопете върху печена риба или агнешко.

Заместител

Опитайте каперси.

....................................