Авокадо

Въпреки че технически е плод, авокадото се използва като зеленчук. Идващо от Централна Америка, то е разпространено в четири основни сорта: Хас (считан за най-добрият ) има тъмна, неравна обвивка; с крушовидна форма и гладка обвивка Етингер и Фуерте (което се продава и в малък бейби размер); и по-сферичното Набал авокадо.

Авокадото е известно и като „маслена круша“, заради своята маслообразна текстура или като „ крокодилова круша“ – заради обвивката на сорта Хас. Изключително хранително, съдържа витамин Е, желязо, калий и ниацин, авокадото е уникално с това, че съдържа мазнини, но предимно полезни и мононенаситени.

Наличност

През цялата година.

Изберете най-доброто

Търсете авокадо със ненаранена кожа; да може леко да се стисне, но да не е меко. Ако си вземете твърдо, неузряло авокадо, за да узрее го сложете заедно с един банан в хартиено пликче (не слагайте в хладилника).

Подготовка

Прокарайте малък, остър нож по дължината на авокадото, отгоре до долу. Уверете се, че режете, така че острието да стига костилката. Завъртете двете половини на плода в противоположни посоки, за да ги разделите. Използвайте лъжица, за да извадите костилката, или с рязко движение забийте острието на остър нож в нея и завъртете. Повърхността на авокадото бързо потъмнява от въздуха: за да предотвратите това, намажете с лимонов сок.

Съхранение

Когато узрее, дръжте авокадото в хладилник.

Приготвяне

Авокадото е най-добро сурово, не готвено. Разполовете, отстранете костилката и сервирайте със зехтин и балсамов оцет или винегрет, или запълнете празнината с коктейл от скариди. Разбийте с домати, чесън и люти чушки, за да направите класическо мексиканско Гуакамоле. Или нарежете на тънки резенчета с домати и моцарела, поръсете със зехтин, за да направите италианска трикольорна салата ( може и българска).

.............................