Агаве сироп BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Агаве сироп

Сироп от агаве ( или нектар от агаве) е естествен подсладител с подобна на мед консистенция, но не толкова плътна. Извлича се от различни сортове на растението агаве, което вирее предимно в Мексико и Южна Африка. Лесно се разтваря, което значи, че е особено подходящо за коктейли или смути, а течната му форма/състояние/консистенция го прави често използвано вместо мед, от вегани например, или вместо златен сироп. Съставено е от фруктоза и глюкоза, съответно има много по-нисък гликемичен индекс от обикновената захар (захароза). Агаве сиропът се продава в бутилки в различни нюанси, като вкусът му става по - силен с потъмняването на цвета.

Наличност

Агаве сиропът е вносен продукт, обикновено от Мексико. Продава се в повечето супермаркети в секциите със захарните продукти. Може да бъде поръчан и онлайн.

Приготвяне

Подходящ е за топинг на зърнени закуски, палачинки или филийки. Може да се използва вместо мед в десерти, но трябва да се вземе предвид разликата в гъстотата.

Заместител

Опитайте мед.

...................................