Бакпулвер

Бакпулверът е набухвател, който често се използва в сладкарството. Съставен е от основа - сода бикарбонат, и киселина - кремотартър или лимонтузу, както и царевично нишесте или оризово брашно, което абсорбира влагата.

Бакпулверът се активира с добавянето на течна съставка, като произвежда въглероден двуокис и формира балончета, които карат сместа да бухне. По тази причина е добре да сложите суровия кекс във фурната веднага след като „течните“ съставки се добавят към „сухите“.

Брашното с набухвател се прави с обикновено брашно и малко количество бакпулвер.

Подготовка

За да си направите бакпулвер, комбинирайте ½ ч.л. лимонтузу с ¼ ч.л. сода бикарбонат. Това е еквивалентно на 1 ч.л. бакпулвер.

Съхранение

В затворен сън, в хладно, сухо помощение.

....................................