Сода бикарбонат

Сода бикарбонат (сода за хляб) е основа, която се използва като набухвател за хляб, различни кексове, сладки и торти ( джинджифилови, плодови торти, шоколадови торти, торта/кекс от моркови). Нуждае се от киселина ( и някакъв вид течна смес), за да се активира, за това често се комбинира с лимонтузу, кисело или прясно мляко.

Содата бикарбонат действа като отделя въглероден двуокис, което разширява сместа (в която е). Когато сместа се изпече, въглеродния двуокис е заменен от въздух, което прави кекса или хляба лек и въздушен.

Както със всички набухватели, използвайте количеството, което е конкретизирано в рецептата/ според рецептата. Предозирането със сода бикарбонат може да даде островърх/неравна или прелял кекс, силен неприятен вкус и зеленикав оттенък.

Съхранение

В затворен съд, на хладно и сухо място.

...................................