Смесена подправка

Смесената подправка, или още наричана подправка за сладкиши, е традиционна английска смес от сладки подправки, подобна на тази, която в Щатите използват за подправяне на тиквения пай. Доминиращият вкус е канелата, допълнена от мускатово орехче и бахар. Използва се основно при печива, или за да допълни вкусовете на плодови или други сладки храни. Терминът "смесена подправка" е използван за обозначаване на тази ароматна смес в готварски книги от поне 1828 г, а вероятно и от доста по-рано.
Смесената подправка е много подобна и на датския микс от подправки, наречен koekkruiden или speculaaskruiden, който съдържа също и кардамон и се използва за ароматизиране на сладкиши, правени традиционно за датския Sinterklaas, който се празнува на 5 декември.Смесената подправка съдържа традиционно канела, мускатово орехче и бахар, но може да съдържа също карамфил, джинджифил, семена от кориандър, кайенски пипер и дори ким.

..................................