Пащърнак

 

 

Пащърнакък е роднина на морковите, прилича на тях по форма, но се отличава по цвят. Има землист, но сладък вкус, и е чудесен за топло зимно печено, задушено и супи.

Наличност

Пащърнакът е в сезон между септември и март, което ги прави идеалния зимен зеленчук.

Изберете най-доброто

Търсете дребни до средни корени, тъй като по-големите може да са твърде влакнести. Избирайте твърди и избягвайте тези с много бръчки и кафяви петна.

Приготвяне

Младите, дребни пащърнаци не се нуждаят от белене – просто хубаво ги изтъркайте и сервирайте цели. По-старите трябва да се обелят тънко, след това да се нарежат. Ако централното стебло е твърдо, отстранете го.

Съхранение

В перфориран плик  хладилника издържат около седмица.

Приготвяне

Нарязани на парчета и изпечени: около 40-55 мин.  Нарязани и сварени: 15-20 мин.

..................................