Крес (кресон)

 

Кресът е едногодишно растение от семейство Кръстоцветни. Листата му имат приятен лютив вкус на горчица и се използват за салата, като подправка и за гарниране на някои ястия. Богати са на витамини С и В, каротин, рутин, желязо, калций, йод, калий и минерални соли. Кресът се сее през 7-10 дни от ранна пролет до настъпване на горещините и отново в края на лятото. Редовете трябва да са на 20-25 см. По-късно, след прореждането, растенията се оставят на 8-10 см едно от друго. За 2-3 седмици след поникването кресът може вече да се бере. През този кратък период се полива редовно и се тори еднократно.

Пригответе си пролетна салата с кресон.

Посадете си салатен микс в саксия
1. Прясно отрязаната домашно отгледана салата не може да се сравнява с нищо на пазара. Без нитрати, свежа и вкусна, тя е подходящ акомпанимент към всякакви ястия. Намерете си микс от смесени салатни семена или вземете по няколко от различни видове салата. Може да се спрете на 1-2 марулки, червени салатки, 2-3 семенца рукола, спанак или кресон. Най-подходящи са видовете, които след отрязване на основната част се възстановяват и покарват отново.

2. след като си набавите семената, е ред да осигурите удобен контейнер, саксия или подходящо място за засаждане в градината ви. За разсад можете да използвате пластмасови кофички или малки саксийки. сложете по няколко семенца от вид във всяка кофичка, напълнена с подходяща пръст, полейте обилно и оставете на слънчево място, докато поникнат. Когато поставяте семенцата, внимавайте те да бъдат разпръснати, а не скупчени в средата.

3. За да поникне по-бързо разсадът ви, можете да го покриете със слой свежо фолио. Когато покарат, ги преместете в избрания предварително съд, като ги разредите и сортирате по цвят, вид или както предпочитате. грижете се за това почвата да е винаги влажна и да има достатъчно слънчева светлина. Насладете се на плодовете на собствения си труд.

.............................