Шафран


Използваният като подправка шафран представлява изсушените близалца от цветовете на шафрановия минзухар. Тази подправка е доста скъпа, тъй като себестойността на добива й е прекалено висока. Днес се отглежда в Южна Европа и в Индия. Шафранът се отличава с горчив вкус и аромат на сено. Още от древността той се използва за коригиране на вкуса, миризмата и цвета на хранителни продукти и ястия. Прилага се много широко в индийската, арабската, близкоизточната и средиземноморската кухня при приготвянето на различни супи, основни блюда и десерти. На него дължи цвета си прочутата испанска паеля. Той влиза в състава и на много видове къри. У нас тази подправка се е използвала широко почти до началото на ХХ век, след което е позабравена. Шафранът намира приложение още от древността в традиционното знахарство. Според съвременната медицина той притежава антиканцерогенни, антимутагенни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. Шафранът е силно хигроскопичен и затова се съхранява в херметично затворени стъклени шишенца.

..................................