Целина

1 от 2


За мястото на целината в културата на древна Гърция говорят орнаментите във формата на листата на това растение върху капителите на коринтските колони. При тържествени случаи елините украсявали домовете и главите си с гирлянди от зелената част на растението. В кулинарията целината се използва не само като подправка, но и като основен продукт. Приложение намират всички части на растението – коренище, листа и стъбла, като в някои езици те имат различни наименования. Кореноплодът е богат на множество минерални вещества, белтъчини, мазнини, захари и други, а надземните части съдържат витамини а, В, С и РР. Целината действа диуретично, регулира обмяната на веществата и има антисептични свойства. Със зелени или изсушени листа се подправят различни супи, маринати и месни ястия. Кореноплодът от своя страна се използва и като основен продукт, например в телешко варено, яхнии и други. Нарязан, той бързо потъмнява, което може да се предотврати, ако парчетата се напръскат с лимонов сок или оцет. В традиционната медицина целината се използва при ревматизъм и като диуретично средство, но в големи количества може да предизвика дразнене на лигавицата на стомаха и червата.

...................................