Хрян


Хрянът е добре познат и високо ценен още от античността – според древногръцката митология Делфийският оракул казва на аполон, че той струва теглото си в злато. Растението произхожда от югоизточна Европа, но вече се отглежда в цял свят. За подправка се използват основно корените на едноименното многогодишно растение от сем. зелеви, а в по-редки случаи и листата. Хрянът има широко приложение в кулинарията, но само в прясно състояние, защото при сушене губи характерния си аромат. По същата причина не се подлага на термична обработка, а се слага в ястията в самия край на готвенето. Той е много популярен под формата на различни сосове, които се приготвят от настърган хрян и различни млечни или кисели продукти. Той е традиционна подправка към телешко варено, варени свински крачета, студено печено месо и други. Хрянът притежава консервиращи свойства и затова намира приложение при приготвянето на различни туршии и кисело зеле. Надземната част се използва като заместител на популярната японска подправка уасаби дори в нейната родина. В традиционната медицина хрянът се използва като диуретично средство и за лечение на различни проблеми с горните дихателни пътища.

...................................