Сминдух

2 от 2

Според Плиний Стари семената на сминдуха са много добро средство в борбата със затлъстяването, а диоскурид ги препоръчва при изгаряния. Това едногодишно тревисто растение произхожда от земите около Средиземно море, но вече се култивира в много други страни от Европа, Азия и Африка. В кухнята и в традиционната медицина се използват стритите му семена. Те предизвикват отделяне на секреции в стомаха и червата и действат апетитовъзбуждащо. Смидухът е и добър антисептик. Тази подправка е добре позната и широко използвана в българската кухня. Тя е една от неизменните съставки в шарената сол. При приготвянето на различни ястия се комбинира добре с чубрица, джоджен, магданоз, копър, червен и черен пипер. Сминдухът се вари с основните продукти. Той лесно поема миризми и затова трябва да се държи добре затворен, отделно от другите подправки. В българската традиционна медицина сминдухът се използва при кашлица, кръвохрачене, диарии, като слабително и полово възбуждащо средство. Външно се прилага под формата на лапи при гнойни рани, циреи, отоци, ревматизъм, подагра и екземи.

....................................