Синап

1 от 4

У нас това средиземноморско растение е добре познато и се отглежда в промишлени мащаби. И трите му разновидности – черен, кафяв и бял синап, се използват още от древността като консервант и лекарство. В определени дози семената на синапа предизвикват приток на кръв към мястото на приложението и така влияят на вътрешните възпалителни огнища. За целта се използват предимно кафявият и черният, тъй като белият може да предизвика тежки изгаряния. За сметка на това от неговите семена се получава най-качествената горчица. Тази смесена подправка се приготвя, като семената на някой от видовете синап се смилат едро и чрез студено пресоване от тях се отделя етеричното масло. След това те се стриват на ситно брашно и се смесват на каша с оцет. В зависимост от вида на горчицата се добавят различни количества захар, сол, хрян, мед, канела, карамфил, люти чушки, бахар, след което продуктът се оставя да ферментира около едно денонощие. В народната медицина синапът се използва основно под формата на лапи при ревматизъм и простудни заболявания. Семената на черния и кафявия синап намират приложение и като холагонно средство, както и при остри заболявания на дихателните пътища.

...................................