Пипер – черен, бял, зелен, розов BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

Пипер – черен, бял, зелен, розов


Черният пипер е най-популярната и използвана подправка след солта ако не по целия свят, то поне в по-голямата част от него и със сигурност у нас, както и в останалите европейски страни. Увивното растение, от което се получават малките черни зрънца, произхожда от крайбрежните гори на Малабар, Южна Индия. Всъщност като подправка се използват недозрелите, изсушени на сянка необелени плодове на piper nigrum, които се отличават с приятен аромат и силно парлив вкус. Черният пипер се използва в почти всички видове ястия с изключение на десертите, както и при приготвянето на сосове, маринати, туршии и други консерви. Слага се на зърна в началото на готвенето и смлян в края. Разновидност на тази подправка е зеленият пипер, при който цветът на неузрелите плодове се запазва чрез третиране със серен двуокис или чрез лиофилизация. Белият пипер от своя страна се получава от вече узрелите и обелени плодове на същото растение. Макар и по-рядко, се среща розов или червен пипер, който се получава при изсушаване на зрели необелени плодове с методите за получаване на зелен пипер. Той обаче е различен от доста по-разпространения розов пипер – плод на растение от друго семейство (перуанско пиперено дърво). Различните видове пипер имат сходни свойства и са взаимозаменяеми, като белият пипер има предимството да не разваля външния вид на по-светли сосове, ястия и салати. Прекалено големи количества пипер – над 0,1 г, могат да причинят жажда и болки в стомаха и в бъбреците. Не се препоръчва употребата му при стомашно-чревни, чернодробни или бъбречни заболявания. В българската народна медицина черният пипер се използва при простудни заболявания, кашлица, невралгии и ревматизъм, обикновено в комбинация с топло вино. Прилага се и външно в състава на пластири срещу ревматизъм, ишиас, плеврит и други.

...................................