Мащерка


Родовото име на тази подправка thymus на гръцки означава смелост, сила, мисъл, което отразява действието й върху човешкия организъм – тонизиращо и освежаващо. Тя се среща в диво състояние в много страни в умерения пояс, включително и у нас. Мащерката има много приятен аромат и стипчив вкус. Тя е основна подправка във френската, гръцката, италианската, ливанската, персийската, португалската, испанската и сирийската кухня.  използва се както в прясно състояние, така и изсушена. Слага се в края на готвенето, за да се запази ароматът й и се комбинира с лук, черен и червен пипер, дафинов лист и босилек. У нас мащерката е особено популярна като билков чай – самостоятелно или в комбинация с други ароматни треви. В народната медицина се използва при простудни заболявания, кашлица, бронхити, ревматизъм, при нередовна менструация, като диуретик, както и при болести на сърдечно-съдовата и нервната система.

..................................