Магданоз


Магданозът е познат и използван още от древните народи, които смятали, че консумацията му прави хората здрави и силни като камък – оттам произхожда и родовото му име Petroselinum. Той е двугодишно растение от семейство целинови, а родината му е Средиземноморието. Срещат се два основни вида магданоз – единият се отглежда заради надземната част, а другият – заради кореноплода. Първият има две разновидности – с плоски и с къдрави листа, като последната е с по-високо съдържание на витамин С. Магданозът се използва най-вече като подправка във всякакви ястия – салати, супи, яхнии, за декорация, а в отделни случаи и като основна съставка, например паниран или в магданозени кюфтета. Като цяло той рядко се подлага на термична обработка и обикновено се слага в последните минути на готвенето или след края му. В народната медицина магданозът се използва за повишаване на апетита, като газогонно средство, при проблеми с бъбреците и менструални смущения. Въпреки тонизиращия му ефект обаче прекомерната употреба крие определени рискове за здравето – в по-голяма доза той предизвиква приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката и може да предизвика аборт. Прилага се и външно при някои кожни заболявания.

...................................