Куркума


Тази подправка се използва най-широко в страните от Южна и Централна Азия, но напоследък добива широка популярност и в останалия свят, включително и у нас. Тя се добива от коренището на тръстиковото многогодишно растение куркума, което след няколкочасово варене се стрива на прах. В кулинарията куркумата се използва не само за овкусяване, но и за оцветяване на различни храни и напитки – печени пилета, ориз, различни сосове, горчици, майонези, рибни ястия и др. Като оцветител тя фигурира в класификацията на ЕС за хранителните добавки като е100. Етеричното масло тонизира организма, стимулира стомаха, червата и жлъчката и има антимикробно действие. В някои централноазиатски страни се използва и външно при труднозарастващи рани. В последно време се провеждат изследвания за евентуално положително влияние на куркумата при лечение на болестта на Алцхаймер и проблеми с черния дроб. Доказано е, че малки количества черен пипер засилват многократно усвояването на основната полезна съставка – куркумина, от човешкия организъм без странични ефекти.

...................................