Индийско орехче

 

Индийското орехче произхожда от тропическите области на Югоизточна Азия и Австралазия, където расте естествено на вечнозелени дървета. За подправка се използват основно орехчетата, които се намират в подобните на кайсия островръхи плодове, и по-рядко тяхната мантия, известна като мускатов цвят, или мацис. Приети вътрешно, те предизвикват обилно отделяне на стомашен сок и имат антисептично и стимулиращо организма действие. У нас индийското орехче се използва предимно за овкусяване на ястия от мляно месо, пастети и колбаси, но в други страни по света с него се ароматизират сладкиши и сиропи – то влиза в рецептата и на популярната напитка кока-кола. Макар и полезна в малки дози (слага се на върха на ножа за 4 порции), тази подправка е доста токсична, ако с нея се прекали. Етеричното масло, което се съдържа в орехчетата и в мациса – миристицин, има психотропни и халюциногенни свойства. Миристицинът може да предизвика аборт (в миналото индийското орехче се е използвало тази цел) и затова подправката трябва да се избягва от бременни жени.

....................................