Под налягане с/у Бавно готвене

20 August 2014 16:33
Под налягане с/у Бавно готвене
Под налягане с/у Бавно готвенеПод налягане с/у Бавно готвене

Какво ще подхожда най-добре на вашата кухня – тенджера под налягане или електрически уред за бавно готвене? Нашите кулинарни редактори Барни Дезмазери и Сара Кук хвалят своите фаворити

Барни обича тенджерата си под налягане

Открих радостта от готвенето под налягане миналата година, когато един хитър фотограф беше притиснат от времето, пренебрегна напълно инструкциите да изчака три часа, за да може ребърцата да се изпекат на бавен огън, и ги пусна в тенджерата под налягане за 30 мин. Станаха толкова крехки, че месото падаше от кокала. Бяха най-добрите ребърца, които някога бях опитвал, и веднага след снимките отидох да си купя една.

Оттогава тенджерата под налягане стана един от най-използваните уреди в кухнята ми и направи истинска революция в готвенето ми за уикенда. На мен също не ми достига време, но сега мога да направя задушено, задушено на фурна или в касерола за по-малко от час, а ризотото е на масата за половината от обичайното време със съвсем малко бъркане.

Скоростта не е единственото предимство на съдовете под налягане. Те запазват хранителните вещества и витамините, а и са по-икономични.

Вземете най-доброто от тенджерата си под налягане

- Тези уреди са незаменими, когато става дума за задушаване, превръщане на жилаво месо в крехко лакомство, както и за готвене на сухи варива, но внимавайте, когато става дума за по-деликатни продукти, като риба или зеленчуци. Причината е високата температура. Има начин да заобиколите това неудобство, просто махнете капака и пуснете рибата да къкри, когато всичко друго е готово.

- При всички рецепти с тенджера под налягане времето за готвене за засича от момента на постигане на налягането. Тогава трябва да намалите огъня и да се опитате да поддържате налягането за указаното време. Това може да изисква включване и изключване на котлона или местене на тенджерата върху различни по размер газови горелки.

 

Сара обожава уреда си за бавно готвене

Когато се прибирам късно у дома след работа, нищо не може да се сравни със страхотната миризма на домашно ядене, нищо че къщата е била празна цял ден. Уредът за бавно готвене подхожда на натоварения ми ритъм на живот, тъй като мога да сложа нещо за минути, преди да изляза или преди да си легна, а след това любимият ми уред ще ме отмени и няма да се налага да се залавям за готвене, когато се прибера. Моето семейство е от двама, но въпреки това съм заклет фен на заготовките и винаги зареждам и фризера.

Вземете най-доброто от уреда си за бавно готвене

- Много рецепти могат да бъдат адаптирани за уред за бавно готвене. Следвайте упътванията в наръчника и моите съвети тук.

- Ястия с ориз и паста се получават най-добре на висока температура за най-краткото възможно време. Винаги ползвайте ориз, който увира лесно, като го изплакнете предварително. Колкото повече нишесте измиете от ориза, толкова по-добър ще е крайният резултат.

- Ако ще приготвяте нещо в уред за бавно готвене, намалете течността от оригиналната рецепта с една трета.

- Ако сосът от задушеното е твърде рядък за вашия вкус, объркайте с малко от него с 1 с.л. нишесте на гладка каша. Разредете я с един черпак от соса и го варете, докато се сгъсти. Върнете го в съда, объркайте и повторете, докато получите желаната консистенция.

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ