Как да обелим и разделим на резени цитрусов плод

22 July 2014 15:55
Как да обелим и разделим на резени цитрусов плод
Как да обелим и разделим на резени цитрусов плодКак да обелим и разделим на резени цитрусов плод

Цитрусовите резени изглеждат много добре в десерти и салати, когато са обелени и изчистени от бялата ципа. Техниката не е сложна и бързо се научава. Изберете цитрус без наранявания и петна, твърд и тежък за размера си, което означава, че ще е сочен.

 

1. Сложете портокала – или всякакъв друг вид цитрус – настрани и отрежете двата му края с остър нож, за да си направите устойчива основа за работа с него.

2. Изправете портокала и започнете да изрязвате кората от горе надолу, следвайки извивката на плода и завъртайки го след всяко парче отрязана кора. Старайте се да отстранявате само кората с бялата част, като запазвате максимално месестата част на плода.

3. Изрежете всички останали парченца кора заедно с бялата част, така че да получите изцяло обелен портокал.

4. За да го разделите на резени, дръжте портокала над купа, в която събирайте сока му. Внимателно разрежете портокала до средата му близо до всяка свързваща ципа. Ще получите резени без каквато и да било обвивка или ципа, които може да използвате за салати и десерти.

 

СЪВЕТ Изстискайте останалата мембрана от портокала, за да използвате целия сок на плода.

 

Вижте рецептата за Хрупкав лаврак и сос холандез с грейпфрут

Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ