Получете повече от цитрусите - част 2

Публикувано на: 13.01.2017 в 9:38 часа

Настъргване на кора

За ароматизиране на сосове и сиропи:

С белачка за зеленчуци изрежете дълги, широки ивици кора. Отстранете бялата част с остър нож – тя е по-горчива и ще развали вкуса на ястието ви. Цитрусовите кори са добри за добавяне на нежен аромат към сосове, захарни сиропи и чай.

 

За разбъркване в тесто за сладкиши или салатни дресинги:

Използвайте фино, остро ренде за цитруси, като Microplan. Стържете кората директно в съда, в който ще я използвате, така всички масла от кората ще попаднат в съда за максимален вкус. Този метод ще ви даде най-интензивния вкус.

За украса на сладкиши:

Използвайте специално ножче за цитрусова кора, за да изрежете дълги, фини ивици. Сложете ги в купа със студена вода за няколко минути – така ще станат къдрави. По този начин те изглеждат страхотно, но не дават много вкус и аромат – използвайте ги само за декорация.

 

Съвет

Нетретиран с восък лимон ще ви даде повече вкус, защото порите на кората (които съдържат повечето от ароматните масла) не са покрити с восък. Но ако не разполагате с нетретиран лимон, измийте го добре в топла, леко сапунена вода, изплакнете добре и подсушете, преди да настържете кората – това ще премахне повечето от восъчното покритие и ще ви позволи да извлечете повече ароматни масла. 

 

Получете повече от цитрусите - част 1

Коментари

....................................