Том Броудърс

Публикувано на: 11.01.2017 в 11:27 часа

За един ирландец в България: има ли разлики между шопската и гръцката салата и каква е на вкус шкембе чорбата?

- Том, какво ви накара да дойдете в България?

- Моят приятел и съименник Том (Хънтър - бел. ред.) реши, че иска да отвори ресторант в София. През последните 2-3 години си говорихме как точно да стане това. Обади ми се, докато аз имах действащ договор на едно островче край бреговете на Ирландия. Когато договорът ми изтече, пристигнах, и така се роди The Company.

 

- С какво се занимавахте, преди да дойдете тук?

- Работех в един много посещаван ресторант край Голуей в Ирландия, след това наех собствен ресторант в Испания, на Канарските острови. Преди това съм работил в различни хотели и ресторанти. Учил съм в колеж в Дъблин.

 

- Разкажете нещо повече за семейството си?

- Имах трудно детство. Роден съм в Дъблин, но напуснах дома си, когато бях 17-годишен. След колежа започнах работа и след това никога не съм живял в родната си къща. Имам баща, двама братя и сестра, те се занимават с кетъринг бизнес, в производството на фурни, така че всички сме ангажирани с това. Получих първата си работа като шеф-готвач в хотел, а съм се обучавал в различни ресторанти в продължение на шест години. Работил съм в различни сфери – от файн дайнинг до кетъринг за сватби. Кетърингът е работа с много голям оборот, бил съм готвач на събития за 10 000 души…

 

- Трудно ли ви е да работите в ресторантьорския бизнес в България?

- Не, никак. Когато дойдох тук, установих, че това е нишова кухня, а това е нещо, което аз мога да правя наистина добре, това е различен тип храна. Използвам местните продукти. Понякога се налага да се променя, да адаптирам рецептите спрямо това, което мога да намеря. Това е предизвикателство, а винаги е добре да имаш предизвикателство пред себе си.

 

- Кой е любимият ви тип храна?

- В момента се наслаждавам на пикантната храна с много подправки, като тайландска кухня, индийски кърита, такива неща. В момента ми харесва да създавам свои собствени вкусове и аромати. Например наистина харесвам тези пилешки крилца, харесва ми да си играя с гарнитурата и да предложа гарнитура, която наистина подхожда на храната.

 

- Имате ли любими подправки?

- Много харесвам едни зелени люти чушки, които открих в България. Не им знам името на български, вероятно са вносни, едни наистина дребни зелени люти чушки, но доста люти. Но ако ги използваш в комбинация със сухи подправки като сминдух или кориандър, се получава нещо наистина забележително. Обичам да комбинирам подправките. Може да имаш една доминираща подправка и да я обогатиш с нещо различно, нещо, което да завърши ястието, така че небцето да долавя различните пластове на аромата и вкуса по различно време.

 

- Успяхте ли да опознаете българската кухня?

- Да, фен съм на шопската салата. Това е много свежа салата, харесва ми начинът, по който зеленчуците се комбинират, и е различна от гръцката. В България съм отскоро и се опитвам да пробвам от всичко.

 

- А шкембе чорба?

- Не ми хареса. Според мен е странна, няма да я вкуся отново.

 

- Предвиждате ли да включите в менюто и български ястия?

- Да, обсъждахме дали да не включим шопска салата. Но в крайна сметка ние сме различен ресторант и няма да е редно. Имаме гръцка салата, но тя е по-известна, макар и сходна.

 

- Ако имате правото на едно последно ястие, какво би било то?

- Едно последно ястие? Риб-ай стек, със задушени гъби, със сос с пипер, с лучени кръгчета и пържени картофи. Наистина го харесвам.

 

Рецепти на Том Броудърс:

Грилована сьомга с картофено пюре с песто и лимонено масло

Говежди стек Блек Ангъс

Прочутите люти Луизиански пилешки крилца

Банофи пай

 

Коментари

..................................