Виетнамско яйчено кафе

Публикувано на: 10.10.2016 в 6:45 часа

                                                                 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ 

                                                             Виетнамско яйчено кафе

Феновете на афогато, тирамису и ирландско кафе ще се влюбят в този нов следвечерен тренд. Родом от Виетнам,яйченото кафе е като облак от сабайон, сервиран върху чаша горещо еспресо.

 

Защо е модерно

Сa phe trung da е един от многото начини, по които се поднася кафето в столицата на Виетнам – Ханой, гореща дестинация за любителите на кафе в последните години. В Лондон го поднасят в кафенето Cafe Pho Co, а социалните медии са залети със снимки. Но рецептата датира още от 1950 г., когато прясното мляко е било крайно недостъпно. Нгуен Ван Гианг, собственик на Giang Cafe в Ханой, смесил яйчен жълтък със сладко кондензирано мляко за своето мегаизвестно днес кафе, често описвано като течно тирамису.

Как да го приготвим

Ако във вашия град този тренд още не е пристигнал, можете да откриете нашата рецепта. 

 

                                                            Виетнамско яйчено кафе

                                                            ПОРЦИИ 4

                                                            ПОДГ. 20 мин

                                                            ГОТВЕНЕ няма

4 жълтъка

150 мл подсладено кондензирано мляко

1 ч.л. ванилов екстракт

200 мл силно еспресо

черен шоколад, настърган (по желание)

 

1 Сложете жълтъците, кондензираното мляко и ваниловия екстракт в голяма купа. Разбийте с електрически миксер за около 5 мин, докато станатбледи и пухкави.

2 Сложете 4 огнеупорни чаши в малко по-големи купички, напълнени до половината с гореща вода (това ще задържи напитката в чашите топла за по-дълго време).

3 Налейте прясно свареното кафе в чашите, като запазите 2 с.л. След това сипете във всяка чаша част от млечно-яйчената смес, полейте с останалото кафе, за да оцветите повърхността. Поръсете с настърган черен шоколад, ако желаете. Сервирайте веднага, с лъжички.

ПОЛЗИ без глутен

ЗА ПОРЦИЯ 187 ккал 9 г мазнини 3 г наситени мазнини

21 г въглехидрати 20 г захари фибри няма 6 г протеини

0,1 г сол

Коментари

.................................