Бирена хармония

Публикувано на: 09.12.2016 в 16:03 часа
1 от 6

Кой би предположил, че бирата е не само неотменна съставка в любимите ни ястия, но и отлична добавка към ред изискани храни? Невероятният шеф Токев ни доказа, че съчетанието между бира и гурме е не само възможно, но и безкрайно очарователно.

Това се случи на организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ) събитие в столичния ресторант „Грозд“. Гостите имаха удоволствието да се насладят на богато четиристепенно меню, посветено на хармоничната комбинация на пиво с разнообразни гурме ястия.

Видовете бира, които бяха представени бяха светла, вайс, червена и тъмна. Светлата бира „лагер“ консумирахме с кюфте от раци, коктейлен сос, айсберг салата и панирани калмари със сос тартар, както и кубчета кашкавал пане върху  доматена салца. След това се насладихме на нюрнбергски вурст върху канапе от кисело зеле и чипс от кимион. Свежия вкус на светлата бира се допълни прекрасно с леките ястия, които бяха поднесени.

Вайс бирата пък си пасна страхотно с рагу от морски дарове с аромат на лимонова кора. Това предястие беше последвано от Обатцер - баварска разядка с бретцел. Основното ястие беше агнешко кебапче с тайландски подправки, което остави у гостите екзотичен привкус от далечни земи.

Първото ястие към червената бира беше също толкова необичайно - пилешки пържоли, мариновани с азиатски аромати на шишче. Може би, заслужено, шеф Андре Токев реши следващото му предложение да бъде нещо по-класическо. Свинското печено с барбекю сос в тортила и мини бургер със синьо сирене белязаха края на необикновената ни среща с мистериозната червена бира. Благодарение на своя по-силен и плътен вкус  тази комбинация с  по-тежки ястия беше истинско удоволствие за сетивата.

Гранд финала постави тъмната бира, чиито вкус беше в перфектно съзвучие с десертите, които я съпътстваха. Сред  тях бяха  шоколадово брауни със запечена целувка, Креп Сюзет, баница с тиква и орехи и Тарт Татин с ябълки и ванилов сос.

Изборът на подходяща бира за съответната храна играе важна роля в цялостната наслада от консумацията й. Всяка една комбинация от пиво и храна трябва да бъде съобразено с трите основни фактора за хармонично съчетание, а именно вкус, съставка и аромат.

Коментари

.................................