BG резиденти: Гунджа Б. Чокхал

Публикувано на: 06.07.2017 в 12:43 часа
1 от 12

Роден съм в Непал – едно от най-красивите места на света. Произлизам от семейство на гуркхи – дядо ми, баща ми, вуйчо ми са били воини – от онези, безстрашните непалски воини, за които, подобно на японските самураи, се носят много легенди. Но аз самият станах готвач и в чест на моите предци нарекох ресторанта си „Гуркха“. Обучението ми в света на кулинарията се случи на много места по света, но най-вече в Индия, с нейната огромна и разнообразна култура. От най-ранна възраст винаги ми е било интересно да готвя, така че беше естествено да намеря своя път към хотелиерската и ресторантската индустрия.

Дойдох в България през 2002, когато в София се откри индийският ресторант „Тадж Махал“, за който аз имах шанса да създам вкусно и оригинално меню. След това срещнах различни хора, работих на различни места, включително и петзвездни ресторанти, които допринесоха много за моето професионално израстване. В крайна сметка свикнах толкова много да живея в България, че чувствам хората и земята като част от себе си. И за да допринеса за това общество, аз сметнах, че е мой дълг да пренеса част от културата на моята страна тук чрез онова, което мога най-добре – готвенето.

Тук готвим автентични непалски и индийски ястия, които трудно могат да се открият другаде. Готвим ястия и от пакистанската, афганистанската, бангладешката, тибетската и тайландската кухня. Непременно трябва да опитате непалската салата, пелмени момо (momo) и агнешкото катманду. Непалската кухня се различава от индийската най-вече по ароматите – използва- ме много непалски билки, които придават неповторим вкус и аромат на храната. Нашите ястия не са толкова агресивно подправени и люти като индийските. Близки са до българската кухня – много зеленчуци, месо и свежи подправки. Не нагаждам храната към българския вкус, а я приготвям по оригинални непалски и индийски рецепти, като ястията могат да бъдат поръчани с различна степен на лютост. Най-голямото удоволствие за мен е, когато вкусът и душата на клиентите ми са задоволени. 

Коментари

.............................