Лица - Роберто дал Сено

Публикувано на: 06.07.2017 в 14:06 часа
1 от 3

Здравейте, шеф дал Сено, бихте ли ни разказали малко за себе си?

 Роден съм в Лигурия, една от най-красивите области на Италия. Тук получих и кулинарното си обучение. След това заминах за Франция и работих с екипа на Ален Дюкас. След няколко години заминах за Токио, където се зароди любовта ми към фюжън кухнята. След Токио се върнах в Италия, където работих в няколко 5-звездни хотела в Сардиния. В началото на новото хилядолетие стартирах собствена консултантска компания, която ме отведе в Киариви, Флоренция, Вашингтон, Ню Йорк и обратно в Италия. През 2014 г. се завър- нах обратно към работата на шеф готвач, този път във Венеция, в един от най-значимите ресторанти на града „Акварело“ в хотел „Сейнт Реджис“.

Как решихте да станете готвач?

Още като дете си приготвях сам много вкусни закуски, макар че в онези години интересът ми към кухнята и готвенето беше нулев. Но навиците ми да се въртя в домашната ни кухня накараха семейството ми да ме изпрати в хотелиерско училище.

Коя е храната, която най-много обичате да приготвяте?

Ние, готвачите, винаги сме запалени да опитваме нови продукти и съставки и да ги комбинираме помежду им по нов и оригинален начин. Така че не мога да кажа, че имам един определен любим продукт или някаква любима храна, а обичам да приготвям най-разнообразни ястия по най-различни начини.

Ако имате свободно време, как обичате да го прекарвате?

Обичам да правя джогинг, за да се поддържам във форма, и следвам строг хранителен режим. Опитвам се да прекарвам колкото мога повече време със семейството си, защото често съм далеч от тях, когато работя. Много обичам също да пазарувам от фермерските пазари!

Готвите ли вкъщи?

Да, доста често, особено ако приятели ще идват на гости.

Къде намирате вдъхновение за нови ястия?

Вдъхновението се ражда от мотивацията, ако съм част от нов сериозен проект и имам ресурси, за да преследвам изключителни резултати, винаги имам много вдъхновение и нови идеи за ястия и концепции за менюта.

Прекарахте известно време в Букурещ, хареса ли ви храната там?

В Букурещ отворихме ресторант с много добра концепция, с две зали, винена изба и зала за пури. Предлагаше се модерна авторска италианска кухня, семпла, но стъпила върху устойчивите традиции на италианските рецепти. Не предлагахме румънски ястия, защото ресторантът беше модерен и интернационален. Но от нещата, които успях да опитам, много ми харесаха „сармале” – сармички от лозови листа с ориз и месо.

Откривате ли нещо близко между румънската и българската кухня?

Идвал съм в България три пъти, за да преподавам, но всеки път е било за много кратко, и за да съм честен, ще кажа, че не съм успял да опитам местните специалитети, но вярвам, че поради близостта на двете страни със сигурност имате много сходни рецепти.

Бяхте тук, за да проведете майсторски клас по правене на прясна паста. Кой вид предпочитате да приготвяте?

Прясната паста с яйца е най-вкусното нещо, което можеш да опиташ. Разбира се, уважавам и сухата във всички нейни причудливи форми. Харесвам също картофените ньоки, те са много забавни за приготвяне.

Кой е любимият ви сос за паста?

Отговарям както по-горе – нямам един конкретен любим. Харесвам различни рецепти за различните сезони и различните места. Ако съм в планината и е минус 20 градуса, не би ми хрумнало да приготвя сос с омари или с риба, така както и ако съм на тераса над морето през лятото, не бих се сетил за трюфели и бароло (вид италианско вино).

Паста или пица – коя е италианската храна-икона според вас?

Без съмнение пастата! Пицата е улична храна или храна за всеки ден, докато истинската италианска храна се празнува на големите семейни обеди, по специални поводи или в традиционните ресторанти, където се отнасят както трябва с този велик италиански хранителен продукт. 

Коментари

....................................