За ползите от смокините и смокиновите листа

Публикувано на: 24.07.2017 в 10:12 часа

Когато човек чуе „смокинов лист”, веднага се сеща за Адам и Ева, които се разхождали леко прикрити с този моден за онова време аксесоар. Днес обаче смокините и листата на дървото имат съвсем друго предназначение. Те са не само вкусни, но и много полезни. Ето списък с някои от най-добрите им качества.

1. Високо съдържание на фибри

 Смокините са много богати на фибри, а това означава, че ако имате проблеми с килограмите или просто искате да поотслабнете малко, за да събирате погледите на плажа, може спокойно да включите повече смокини в менюто си.

2. Помагат при диабет

Справянето с диабета не е никак лесна задача, но на някои места по света хората използват листата на смокинята. Консумацията на запарка от листата намалява нуждата от инжектиране на инсулин.

3. Понижават кръвното налягане

Ако често хапвате пакетирани храни, е много вероятно да имате високо кръвно налягане, тъй като те съдържат много сол. В смокините обаче има много калий, а този минерал понижава и контролира кръвното налягане.
 

4. Повишават плътността на костите

Смокините са не само богати на калций, който е полезен за костите, но и намаляват загубата на калция в организма чрез урината. Яжте смокини за здрави и плътни кости!

 

5. Понижават триглицеридите

Листата на смокинята са полезни и за понижаване на нивата на триглицеридите. А това означава, че са полезни за сърцето и предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система. 

Коментари

.....................................