Силата на водата

Публикувано на: 07.03.2018 в 20:20 часа
Водата е сила за живот. Недопустимо е да подценяваме редовния прием на водата в ежедневието ни. Ето и няколко съвета как да не се дехидратираме.
ПО ВРЕМЕ НА СПОРТ
Ако пием достатъчно вода, няма да се уморим бързо. Особено когато спортуваме. Но непре­менно трябва да сле­дим колко вода поемаме.
 
За един час спорт­ни упражнения тялото ни отделя по 1 литър пот. За да бъдем бодри и след това, трябва да пием вода по следното правило: по­ловин час преди спор­туване изпивайте по­ловин литър минерална вода. По време на тре­нировката на всеки 15 минути правете почив­ки и пийте по 200 мл во­да, бавно и без лед.
 
ПО ВРЕМЕ НА ДИЕТА
Тогава организмът отделя повече шлака от обикновено. Затова ви е необходима още повече вода, за да се прочисти­те. Ако не пиете доста­тъчно, разболявате тя­лото си. Възможно е да получите болки в стома­ха и да повръщате. Кол­кото и вода да погълне­те, това не застраша­ва здравето ви, защото тя се отделя безпроб­лемно от бъбреците. Колко течности трябва да приемате на ден:
- възрастният човек се нуждае от около 2,5 л; - на бебетата им стига само 1 л;
- на тийнейджъ­рите са им нужни най-малко 2,7 л;
- майката кър­мачка има нужда от 3,2 л.
 
СЪЗДАЙТЕ СИ СОБСТВЕН БАЛАНС
Тялото се нуж­дае от достатъч­но количество во­да, за да проти­чат нормално най-важ­ните процеси на обмя­ната на веществата. За да се чувствате доб­ре, е нужно да пиете повече. Това ще улесни работата на бъбреци­те.
 
Сухият въздух в затворени помещения е причина да отделяте двойно повече течности от обикновено. Важно е също да знаете, че кол­кото по-малко ядете, толкова повече трябва да пиете, защо­то при намале­ни количества храна липсва и водата, доставяна с хранителни­те продукти.
 
За да подобрите обмяната на веществата в тялото си, сутрин пийте на гладен стомах по една чаша минерална вода с две чаени лъжички ябъл­ков оцет.
 
Всеизвестно е, че ко­жата ни се нуждае от влажност. Но водата не може да стигне дълбоки­те й слоеве. Когато тя­лото страда от недос­тиг на вода, кожата из­глежда изтощена, загуб­ва еластичността си и се появяват малки бръ-чици. Затова пийте дос­татъчно този еликсир на младостта.
 
Красо­тата не означава да се поддържаме само от­вън, а най-вече отвътре. Затова ни е необходима минералната вода все­кидневно. Трябва да ви стане навик да пиете чаша минерална вода преди закуска. Особено ако ви е трудно да започ­нете деня. Изпита на гладен стомах, тя ще стиму­лира работа­та на сто­маха и чер­вата.
 
ВКУСНА ПРИБАВКА КЪМ КОКТЕЙЛИ
Добавите ли към все­ки коктейл и минерал­на вода, ще го направи­те не само по-лек, но и по-приятен на вкус. Един класически кок­тейл се състои от 3 до 5 съставки. В тях вода­та може да се прибави по три начина:
- като основа - то­гава тя ще определя вкуса, например към сироп от череши.
- като оформител - тогава ще даде насока на вкуса, например на портокалов сок или от грейпфрут;
- като добавка - то­гава ще хармонизира на­питката и ще й прида­де завършек. Например лимонов, малинов или ягодов сок. Прибавена­та към тях минерална вода ще направи напит­ката ви особено освежа­ваща и тонизираща.

Коментари

....................................