Пет прости правила за правилно хранене

Публикувано на: 08.03.2018 в 14:01 часа

Темата за правилно и здравословно хранене днес все повече заема съзнанието на човека. Едни искат да отслабнат, други - да подобрят здравословното си състояние, а трети - просто да са в крак с модата. Така или иначе, всичко се върти около храната.

Информация за ползата и вредата от различни хранителни продукти се разпространява със скоростта на светлината, ежедневно се появяват нови и нови системи за правилно хранене. Според едни е необходимо да се откажем от месото, други ни съветват да консумираме само необработени продукти.

Как следва да се храним всъщност? Кое е полезно и кое ни вреди?

Отговорите са прости. Няма точна система, която сме длъжни да спазваме. Всеки сам за себе си определя менюто си според индивидуалностите на своя организъм и редица други фактори.

Предлагаме ви да се запознаете с пет прости правила, чието следване ще ви осигури здравословно и правилно хранене, без непосилни ограничения, определени менюта и прочие задължителности.

Съставът на продуктите

Обръщайте внимание на състава на това, с което се храните. Няма да ви убеждаваме, че ГМО и Е-тата са вредни и ни убиват, но натуралните продукти са си натурални и е добре да наблегнете на тях. Колкото до добавките - нека бъдат възможно най-малко.

Няма вредни продукти, има вредни количества

Разбира се, не става въпрос за чипсове, фаст фууд и сладките газирани напитки, а за храните, които присъстват ежедневно на трапезата ни - хляб, мляко, месо, яйца, зеленчуци, плодове, зърнено-житни култури и т. н. Ако те не съдържат съмнителни примеси и ги употребяваме разумно, защо трябва да се лишаваме от тях? Не е ли по-логично да помислим върху това какви количества приемаме, отколкото да насочваме вниманието си към вредата на съответната храна.

Например, изяждайки един кроасан за закуска, не е кой знае колко страшно, но посягайки към втори, трети... това вече си е проблем. Не бива да се преяжда независимо какво се консумира.

Разнообразие и многообразие

Всеки натурален продукт съдържа микроелементи, витамини и полезни вещества. Логично е, че колкото повече такива различни храни има на трапезата, толкова повече необходими елементи ще получите чрез консумацията им. Ако ядете едно и също всеки ден, едва ли ще постигнете подобен ефект.

Разбира се, за предпочитане са сезонните плодове и зеленчуци, задължително менюто да включва житни и зърнени ястия, месо и риба, млечни и киселомлечни изделия.

Сред течностите на почит са водата, натуралните сокове, зелен и черен чайове, билкови настои.

Осигурете си възможно по-голямо хранително разнообразие.

Относно количествата важи обратно правило - колкото по-малко, толкова по-добре. Така продуктите ще се усвояват и преработват лесно.

Графикът на хранене

Не е необходимо да сте стриктни сякаш приемате лекарства, но е хубаво да имате изграден режим, към който да се придържате колкото е възможно. Просто се постарайте да се храните приблизително по едно и също време всеки ден.

Тук трябва да споменем и ролята на всяко едно хранене, за да се преценят максимално правилно продуктите, които ще подберете за консумация в съответната част на деня.

Закуската - тя дава енергия за целия ден, затова следва да бъде засищаща, вкусна и

калорична.

Обядът - възстановява изразходената енергия до момента и зарежда организма с нова. Яжте, докато се нахраните, но без да прекалявате.

Вечерята - тъй като тялото се настройва за почивка и сън, вашата задача е да муосигурите храна, достатъчна за леко възстановяване на изгубената енергия, без да го зареждате с нова, защото тя няма да му е необходима до сутринта.

Междинните похапвания следва да бъдат леки и нискокалорични. Функцията им е да випомогнат да не изпитвате глад до следващото основно хранене, а не да бъдат негови заместители.

Слушайте организма си!

Със сигурност тялото ви знае по-добре от вас от какво се нуждае. Тук има една подвеждаща тънкост - ако сте подлъгали организма си с всевъзможни химически добавки и подправки, възможно е той упорито да иска фаст фууд, например, който изобщо не му е необходим. В такива моменти се старайте да консумирате повече натурални продукти и ще забележите, че желанията му ще се променят. Не се учудвайте, в случай че ви се прияде зелева салата или риба, например.

И така... Кратко и ясно:

1. Консумирайте пресни, натурални и качествени продукти.

2. Помнете, че вреда може да ви донесе не толкова определена храна, колкото приетото

количество от нея.

3. Разнообразявайте менюто си ежедневно.

4. Опитайте се да се храните по едно и също време всеки ден.

5. Чуйте какво ви казва собствения ви организъм.

Framar.bg

Коментари

....................................