Яйцата полезни за мозъка

Публикувано на: 08.04.2018 в 9:29 часа

В дниките на Великден яйцата са основен продукт на трапезата. А те могат да бъдат много добър начин да се стимулира мозъка, съобщават учени от университета в Източна Финландия.

Според ново проучване на специалистите от Финландия консумирането на яйца оказва слабо влияние на нивата на холестерола в кръвта. В изследването са участвали 2 497 мъже на възраст между 42 и 60 години. Доброволците не са били диагностицирани със заболявания, свързани със загуба на паметта.

337 от тях са развили неврологични заболявания за период от 22 години. Повечето от тях са страдали от Алцхаймер и доста от тях са носили гена APOE4. Той е известен като рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания или деменция.

Изследването е показало, че нито холестеролът, нито консумирането на яйца са оказали влияние на риска от развитието на деменция или Алцхаймер. В проучването се подчертава, че консумирането на яйцата при доброволците са показали дори по-добри показатели при невро-психологичните тестове на фронталния лоб на мозъка.

"Резултатите от изследването показват, че честото консумиране на яйца не повишава риска от разтройства на паметта, дори и сред хора, които са генетично предразположени. Тези продукти дори положително стимулират мозъчната дейност", коментира Жирки Фиртанен, автор на изследването.

Яйцата са богати на витамини – Е, А, D. Едно средно голямо яйце се съдържат 6 грама висококачествен протеин и антиоксидантите заексантин и лутеин. Витамин Е намалява риска от сърдечен удар при хора със сърдечносъдови заболявания, а лутеинът предотвратява запушване на артериите.

Консумирането на едно яйце на ден намалява риска от инсулт с 12%.

Framar.bg

Коментари

....................................