Бананът - по цвета ще го познаем

Публикувано на: 29.06.2018 в 10:17 часа

В зависимост от степента си на зрялост в бананите се съдържат различни полезни вещества, количеството, на които се променя в различните етапи на зреене.

Зелени банани

Това, че бананите са зелени не означава, че не са вкусни, както се случва с много други плодове. Обвивката им изглежда зелена, но отвътре ухаят , леко хрупат на моменти, но безспорно са изключително питателни.

Зелените банани са най-полезни за тези от нас, които следят изкъсо нивата на кръвната захар в организма си, защото имат много нисък гликемичен индекс. Младите и зелени плодове също ни държат за по-дълго сити, така че, ако хапвате банани с цел да се заситите, то избирайте по-зелените екземпляри. В неузрелите банани се съдържа повече резистентно (устойчиво) нишесте, което в процеса на зреене се превръща в захар. Така със сигурност организмът ни ще поема по-малко захар.

Жълти банани

Под жълти банани разбирайте узрял плод с жълта обвивка, по който няма кафяви петна. Вкусът им в сравнение със зелените е по-сладък.

Най-полезни са за хора с проблеми с храносмилането, защото организмът ги усвоява по-лесно. С узряването на плода количествата нишесте намаляват за сметка на антиоксидантите, които предпазват тялото ни от болести чрез освобождаване на опасните свободни радикали.

Един от най-мощните антиоксиданти се намира именно в жълтите банани – допаминът. Наред с всичките му полезни свойства, той намалява риска от сърдечно-съдови и дегенеративни заболявания.

Жълти банани с кафяви петна

Ако на щанда в магазина бананите са започнали да презряват, то не ги подминавайте. Те също има какво да предложат на организма ни. Както разбрахте вече, в процеса на зреене количествата антиоксиданти в плодовете растат. И в този етап те са полезни, но имайте предвид, че нивата на захар са по-високи. Това е и последният етап от зреенето на бананите, от който можете да извлечете полза за тялото си.

Кафяви банани

В този последен етап от узряването плодовете съдържат предимно захар. Затова и консумацията им от диабетици и хора, които следят кръвната си захар, трябва да бъде с повишено внимание. И все пак, ако у дома имате подобни банани с този цвят, не ги изхвърляйте. Те съдържат триптофан - една от 20-те основни аминокиселини, която е важна и по още една причина - човешкото тяло не я произвежда. Хроничният недостиг на триптофан води до намалени нива на серотонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, да влоши паметта и да повиши агресията. Така че от време на време и кафявите банани могат да бъдат полезни.

Още една причина да не ги пращате право в кофата за отпадъци – използвайте ги като съставки за мъфини, кекс, бананов хляб и др.

ladyzone.bg

Коментари

....................................