Микровълнова магия

Публикувано на: 04.07.2018 в 12:20 часа

Кулинарната редакторка Джак Монроу споделя своите съвети и препоръки за готвене в микровълнова фурна:

„Миналата година се осмелих да готвя в микровълновата фурна за първи път. Тъй като всички мои приятели се отказаха от шоколада, виното и захарта по време на постите, аз също поисках да си поставя предизвикателство и бързо се отказах от фурната си.

Тършувах из магазинчета със стоки за благотворителност, за да намеря готварски книги от 70-те с рецепти за микровълнова фурна, и се заех с увлечение със задачата.

Микровълновата - малката кутия в ъгъла на кухнята, която до момента използвах само за да “съживя” някоя забравена чаша кафе, изведнъж се превърна в съвършено ново предизвикателство. Както в началото на нова връзка, ние трябваше да си опознаем капризите и слабостите. След много експлодирали яйца и кипнали супи по-късно започнахме да се разбираме една друга. Отзивите от читателите ми бяха феноменални. И те като мен с нетърпение започнаха да обръщат внимание на микровълновите си.

Бяха благодарни за бързите и лесни ястия, за почти липсата на миене на съдове след това и за удобството да носиш такава храна в кутии на работа. Да живеят ястията в микровълновата!”

- Никога не слагайте нещо метално в микровълновата фурна. Нито пък глинени съдове с метални нишки - металът се запалва. Като пожарникар мога да твърдя, че това често е причина за пожари в кухнята, а пожарът там се превръща в пожар в цялата къща. Ако имате съмнения, не слагайте такива съдове вътре.

- Когато готвите ястия с по-високо съдържание на течности като паста, ориз или супи, покрийте с прозрачно фолио и направете дупки отгоре. Така течността ще се запази, а топлината ще има откъде да излезе – това предпазва от експлозии! Следвам подобни съвети, които ще запазят дъното на микровълновата ми чиста и ще помогнат да запазя всяка течност, която се опитва да “избяга”.

- За перфектното поширано яйце в микровълновата фурна, счупете го в голяма чаша за кафе с дебело дъно, после надупчете жълтъка с вилица или нож – това е много важно. Жълтъкът се сготвя по-бързо от белтъка, така че, като оставите мембраната цяла, това ще накара жълтъка да търси свобода, и то под налягане. Когато го продупчите, го гответе на средна степен 3 пъти по 30 секунди. Ако го приготвяте с друга храна, може да използвате високата степен, тъй като, колкото повече неща има в микровълновата фурна, толкова по-малко те абсорбират от вълните и се готвят по-бавно.

- В случай че нещо се разлее или има засъхнала храна, просто сложете лимон в купа с вода и ги пуснете за 30 сек в микровълновата. После вземете лимона и търкайте с него петната или остатъците от храна, за да ги премахнете.

Коментари

....................................