Лятна консумация на манго

Публикувано на: 10.07.2018 в 9:32 часа

Възприемаме мангото като екзотичен плод, а сега е лято и купичка от него гарниран с топка сладолед може да ни зареди с настроение.

Плодът, освен това е полезен и за радост на дамите богат на вода – 83%, което го прави едновременно засищащ и диетичен. Изследователи от университета на Пенсилвания са изчислили, че хапвайки манго преди основно хранене, намаляваме с 15% погълнатите калории след това.

В него се намират 3 г фибри, което се отразява добре на цялостния ни тонус и поддържане на стомаха ни редовен.

Мангото е ценен откъм осигуряване на полезни вещества. В него се намират 20 витамини и минерали, така че забравете поне през топлия сезон флакончентата – осигурете си ги със сурови плодове.

Плодът е един от богатите източници на витамин С, който укрепва организма и имунитета – подходящо при обичайните чести срещи с инфекциозни причинители при високи температури.

Освен че действа противовъзпалително, витамин С е ключов за образуването на колаген, което подсигурява младостта на кожата ни поне по два начина – поддържа еластичността ѝ и спира вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху нея. Всяка маска с манго върху кожата допълнително не би била излишна за поддържане на красотата и здравето ѝ.

Един два плода осигуряват дневната нужда от аскорбинова киселина, което укрепва здравето и красотата на венците ни.

Комбинацията от витамин С, фибри и пектин помага и за контрола на холестерола. Предвид ниския му гликемичен индекс, мангото е подходящ за консумация от хора с диабет.

Противовъзпалителните му и укрепващи имунитета свойства се допълват от съдържащия се в него бета-каротин. Количеството на 100 г е по-ниско отколкото при морковите или спанака, но е същото колкото при прасковите. Полезен е и за очите, като подпомага зрението и предпазва от „сухо око“.

Мангото е източник на галова киселина и галотанини, които същот имат антиоксидантни и антиканцерогенни свойства.

Имайте предвид, че в магазинната мрежа предлаганото манго невинаги е узряло. За да стане по-приятно за консумация то трябва да е леко омекнало на допир. До този момент то може да се съхранява в хартиена торбичка на стайна температура, след това до 5 дни в хладилник.

Различните сортове манго се отличават със специфичен вкус. Плодът определено действа алкализиращо на организма и според някои като афродизиак за мъжете.

Източник: puls.bg

Коментари

....................................