Кой има нужда от профилактика на болести на сърцето?

Публикувано на: 27.07.2018 в 8:56 часа

Според медицинските статистики, в последното десетилетие сърдечните заболявания са една основните причини за множество смъртни случаи в световен мащаб.

Обикновено опасните сърдечни пристъпи настъпват неочаквано за пациентите. Това не означава, че заболяванията на сърцето не могат да бъдат открити преди фаталните пристъпи. 

Важен момент от диагностиката на сърдечните заболявания са профилактичните прегледи. 

Голяма част от болестите на сърцето в началото протичат без наличието на каквито и да било симптоми. Пациентът посещава лекарския кабинет след като заболяването е в доста напреднал стадий.

Не са редки случаите, в които се наблюдават характерни симптоми на сърдечни заболявания, но тези симптоми се неглижират.

Посещението в кардиологичен кабинет е задължително в случаите на ускорено сърцебиене, задух, оток на краката, лесно настъпваща умора, болка или дискомфорт в гърдите.

Най-елементарното, което трябва да се направи е ползването на екг апарат за проследяване дейността на сърцето. 

Не трябва да се омаловажава фактът, че при наличие на високо кръвно налягане опасността от достигане до инфаркт на миокарда е много по-вероятна.

Посещението на специалист и профилактичния преглед могат да диагностицират опасно заболяване в ранен стадий. 

Препоръчително е подобна профилактика да се провежда при мъже на възраст над 40 години и жени над 45 години. Точно в тази възраст се случват най-често сърдечните проблеми.

Особено рискови са хората, които пушат. При тях се наблюдава най-често износване на сърдечния мускул и образуване на тромбози.

Наднорменото тегло също е предпоставка за увреждане на сърцето. То води до високо кръвно налягане, което допълнително товари сърцето.

Липсата на достатъчно движение води до слабост на миокарда и всяко по-значително натоварване на сърцето може да се окаже фатално и да се достигне до инфаркт.

Прекаляването с алкохола води до кардиомиопатия. Използването на прекалено много мазнини в менюто пък ще доведе до повишаване нивата на лошия холестерол и атеросклероза. 

Профилактиката е важна за предотвратяване на спешните състояния.

Коментари

....................................