Да съхраним виното правилно

Публикувано на: 12.09.2018 в 8:46 часа

Не всеки може да си позволи лукса да има изба или специален винен хладилник. Но винаги можете да предприемете няколко стъпки, които ще ви помогнат да съхранявате правилно бутилките с еликсира на боговете.

Неотворените бутилки се съхраняват легнали

Първият съвет за начинаещите винари е да държат бутилките легнали, а не изправени. Това позволява на виното да контактува с корковата тапа. Ако коркът се изсуши твърде много, тапата ще излезе по-трудно и междувременно може да се повреди. Ако това се случи незабелязано, въздухът и прахът бързо ще развалят виното.

Пенливите вина могат да се държат изправени, защото вътрешното налягане задържа достатъчно влага в тапата. 

Отлежаване

Ако планирате да държите виното достатъчно дълго, за да го оставите да остарее, и ако не разполагате с изба или мазе с подходящите условия, най-добре е да инвестирате в професионален уред за съхранение на вино. Освен това трябва да определите предварително колко време трябва да отлежава виното, за да достигне оптималния си вкус и аромат.

По-евтините вина не са предназначени да отлежават, но по-скъпите версии могат да изискват минимално време за отлежаване преди отваряне. Например портото може да не достигне пълната си зрялост преди 10 години, но за мерлото са достатъчни и две. Освен това не всяко вино може да отлежава безкрайно – не трябва да надвишавате определен максимум от време, за да се насладите на виното тогава, когато е най-добро. 

Преди да започнете процеса е добре да поставите етикет на виното, на който да отбележите кога ще бъде зряло и най-добро за консумация. Можете просто да окачите етикетче върху гърлото, ако не искате да драскате по стъклото или етикета. 

Ако вече имате практиката да оставяте виното да отлежава или отваряте бутилки от по-стари реколти, ще трябва да се сдобиете с декантер (гарафа), за да се освободите от утайки и наслагвания, които може да са се натрупали с времето, особено в по-старото порто или бордо.

Намерете помещение с оптимални условия

Има различни фактори, които трябва да имате предвид, когато съхранявате вино. Първо трябва да намерите помещение с правилната температура. То трябва да бъде хладно, обикновено от порядъка на 13 C и бутилките трябва да се държат далеч от слънчева светлина. Идеалната влажност варира между 50 и 80 процента.

Ако виното се съхранява при прекалено висока температура, вкусът му ще се промени и то няма да издържи толкова дълго. От друга страна, прекалено студеният и сух въздух ще изсуши тапата, което позволява в бутилката да навлезе въздух. Ако влагата е твърде много, виното може дори да мухляса.

Тъй като е най-добре да държите бутилките легнали, трябва да се уверите, че в избраното от вас място има как да се застопорят в това състояние. Обикновеният стелаж за вино най-често върши работа и позволява лесен достъп до бутилките. Ако целите по-дългосрочно съхранение, можете да се ориентирате към система от рафтове, която е проектирана специално, за да поддържа тежестта на множество бутилки за периоди от по 20 години, в зависимост от сортовете.

Източник: obekti.bg

Коментари

.............................