Авокадово маслко – начин на употреба

Публикувано на: 26.11.2018 в 11:58 часа

Ако може да се вярва на социалните мрежи, маслото от авокадо набира все по-голяма популярност.

Самият плод е добре известен у нас и хората, които се интересуват от здравословно хранене, знаят, че той е много полезен, а същевременно е беден на калории. В 1/5 авокадо има само 50 калории, но се съдържат почти два грама фибри и четири грама мазнини, като 75% от тях са здравословните мононенаситени мазнини. Авокадото е богато на калий, както и на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, помагащи за очите.

Нека се върнем обаче на мазнините. Те са не само полезни за сърцето, всъщност едно изследване е установило, че ако добавите авокадо или авокадово масло към салатата, ще увеличите усвояването на каротеноидите.

Авокадовото масло се произвежда, като месестата част на плода се центрофугира - така се отделят маслото и водата. Маслото, разбира се, изплува отгоре и се обира. За 250 мл масло са нужни между 15 и 20 плода.

Много важно е да знаете, че маслото от авокадо навлиза мощно и в козметичната индустрия, затова трябва да внимавате какво купувате или си поръчвате. Уверете се, че е масло специално за готвене. Още един плюс е, че авокадовото масло е много трайно и ще се запази до половин година след отварянето на бутилката. Пазете го на сухо и хладно място, далеч от слънчева светлина.

Вкусът му е свеж, със слаб аромат на авокадо. По-неутрален е от този на зехтина, особено при термична обработка. Самото масло е подходящо за сотиране и печене, но не и за фритюрници.

Коментари

....................................