Невероятните ползи от пиенето на чая

Публикувано на: 02.01.2019 в 10:15 часа

И в студени, и в топли дни хората пият чай. Това е една от най-древните напитки, известен със своите ползи за човешкия организъм.

Сутрин често се колебаем с какво да започнем деня - кафе или чай. Кафето съдържа ненадминато количество кофеин, което ни събужда, но чаят винаги ще бъде по-разумният избор, защото има много и разнообразни ползи от неговата употреба

Ето някои от тях:

-  Чаят е пълен с оксиданти

Чаят е пълен с фитонутриенти, антиоксиданти за организма. Антиоксидантите в черния и зеления чай, наричани флаваноиди, спомагат за поддържането на здрави клетки и тъкани, както и здрава сърдечна система. Той подсилва и имунната система, защото помага на тялото в борбата с бактерии, вируси, свободни радикали и други.

-  Чаят гори мазнините

Чаят дава нужния вкус без излишни калории. Катехините, които се откриват в зеления чай, активират отслабването, като стимулират тялото да гори калории и да намалява телесните мазнини. Катехините имат антивъзпалителни свойства, които помагат в регулиране приема на храна.

-  Чаят засилва метаболизма

Пиенето на зелен чай или чай оолонг предлага комбинираните ползи от кофеин и катехини, които засилват метаболизма.

-  Чаят намалява рисковете от инвалидизиращи заболявания

Флаваноидите в чая намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват, което е причинител на сърдечните болести и инфарктите. Те помагат на организма да се предпази от образуване на тумори. Зеленият чай има раково инхибиращи компоненти.

Видове чай и основните ползи за здравето

Зелен чай - играе роля в занижаването на холестерола, горенето на мазнините, предпазва от диабет и забавя деменцията.

Черен чай - има потенциал да помага на сърцето, да блокира рака, да гори мазнините, да стимулира имунната система, да се бори с вирусите и холестерола.

Бял чай - това е най-малко преработеният чай, с най-високи нива на антиоксиданти, предпазва от рак, сърдечни болести и удар, подсилва кръвоносната и имунната система, както и костите и зъбите, поддържа здрава кожата.

Червен чай - съдържа магнезий, който е важен за нервната система, увеличава абсорбацията на желязо, съдържа калий и мед, които са важни за метаболизма, подпомага за намаляване на нервното напрежение, бори се с депресията.

Коментари

.............................