По-лека тарта със захарен петмез

По-лека тарта със захарен петмез

Подготовка 15 мин Приготвяне 60 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Същият вкус, но в по-здравословен вариант.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
247 ккал 10.2 г 3.9 г 34.7 г 20.1 г 1.1 г 3.6 г 0.5 г
Захар Фибри Протеини Сол 20.1 г 1.1 г 3.6 г 0.5 г
247 ккал 10.2 г 3.9 г 34.7 г 20.1 г 1.1 г 3.6 г 0.5 г

Продукти

  • 225 г готово маслено тесто за тарта
  • брашно за набрашняване
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • 1 средно голямо яйце
  • 3 с.л. полуобезмаслена сметана (крем фреш)
  • 175 г златен сироп“ (golden syrup)
  • 1 с.л. тъмен петмез
  • 1 малка ябълка (около 140 г), почистена, обелена, едро настъргана
  • 50 г пресни хлебни трохи
  • 1 лимон

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разточете тестото на тънко върху леко набрашнена повърхност. В кръгла форма за пай с набраздени краища (23 см х 2,5 см дълбочина) разстелете тестото по дъното и по стените, като покриете изцяло краищата и внимавате да не го разтеглите прекалено. С помощта на точилка минете по ръбовете на формата и отстранете излишното тесто. Набодете леко с вилица тестената основа. Охладете за 10 мин, докато фурната загрява.

2. Поставете формата върху тавичка за печене. Покрийте тестото с фолио и отгоре сложете бобчета за печене. Печете 12 мин, докато тестото стегне. Отстранете фолиото и бобчетата и печете още 5 мин, докато тестото стане светлозлатисто. Извадете и намалете фурната на 180°С (160°С с обдухване).

3. Докато тестото се пече, пригответе плънката. Разбийте яйцето в средно голяма купа, добавете сметаната, сиропа, петмеза, ябълката и хлебните трохи. Настържете ситно лимонената кора и заедно с 1 с.л. лимонов сок я добавете към сместа. Оставете настрана за 10-15 мин, за да могат хлебните трохи леко да абсорбират останалите съставки.

4. Излейте сместа върху тестото и печете за 30 мин или докато плънката е готова, но е останала достатъчно мека. Извадете тартата и я оставете да се охлади за малко, докато слабо се втвърди. Отстранете от формата и поднесете топла или охладена.

Коментирай
Харесай 1 Емилия

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Тарта с плодове, розова вода, бадеми и целувки

Goodfood 55 м

Препоръчани

Коментари

...................................