Шоколадов кекс с круши и лешници

Шоколадов кекс с круши и лешници

Подготовка 15 мин Приготвяне 40 мин
Трудност: Лесно
Порции: 8
Автор: Goodfood

Ключово за тази рецепта е да не препечете кекса, в средата трябва да остане мек и лепкав, също като брауни.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
474 ккал 28 г 10 г 47 г 34 г 5 г 9 г 0.4 г
Захар Фибри Протеини Сол 34 г 5 г 9 г 0.4 г
474 ккал 28 г 10 г 47 г 34 г 5 г 9 г 0.4 г

Продукти

  • 400 г течен шоколад с лешници
  • 50 г меко масло и още малко за намазняване
  • 3 големи яйца, на стайна температура
  • 140 г тесто с набухвател
  • 25 г какао
  • 2 зрели, но не твърде меки Круши , обелени, почистени и срязани на четвъртинки (изберете по-кръгли плодове)
  • 2 с.л. кайсиево сладко, затоплено и претрито през цедка
  • 50 г цели бланширани лешници
  • пълномаслена сметана, за сервиране

Приготвяне

1. Загрейте фурната на 160ºС (140ºС с обдухване). Намаслете 23 см разглобяема форма за кекс и я застелете с хартия за печене. Сложете течния шоколад в голяма купа и добавете яйцата, маслото и щипка сол. Разбийте с електрически миксер за 1 мин до гладка смес с мехурчета.


2. Пресейте какаото и брашното и ги добавете към шоколадовата смес, като ги объркате с шпатула до гладка смес. Прехвърлете я във формата и я загладете. Направете по четири разреза в широката част на всяка почистена четвъртинка круша и я притиснете, за да се отвори като ветрило. С четчица глазирайте крушите със сладкото от кайсии и ги поставете върху тестото като циферблат на часовник (вижте снимката). Не притискайте крушите в тестото.


3. Отгоре поръсете ядките и запечете за 40 мин, докато кексът се надигне и хване тънка коричка. Кексът ще е леко нестабилен, когато е готов, а забито в средата шишче ще излезе покрито с гъсто шоколадово тесто. Намажете крушите още веднъж със сладко (така те няма да потъмнеят). Оставете кекса да изстине и го поднесете топъл или студен с гъста сметана.

 

 

 

 

 

 

 

 



Коментирай
Харесай 1 mimsjn

Тагове

А-Я рецепти Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Супа с карамелизиран лук, ечемик и крутони със сирене

Goodfood 45 м , Чесън, черно зеле, зехтин, зеленчуков бульон, мащерка, франзела, лук, ечемик, захар, грюйер 10 продукта
Сготви

Харесай Печена пилешка масала с бадемов пилаф

Goodfood 50 м
Сготви

Харесай Пикантна супа от чушки и домати с йогурт

Goodfood 45 м

Препоръчани

Коментари

..................................