Никулденски пълнен шаран

Никулденски пълнен шаран

Подготовка 0 мин Приготвяне 0 мин
Трудност: Лесно
Порции: 0
Автор: Goodfood

Има значение дали ще вземете мъжки или женски шаран. Женските са с по-големи кореми и са добри за пълнене, а мъжките са по-мускулести и от тях стават по-добри котлети.

Продукти

  • 1 шаран, пресен, около 3-4 кг
  • 3-4 дафинови листа
  • 4-5 зърна бахар
  • 700 мл вино розе
  • 500 г бял лук, нарязан
  • 400 г моркови, настъргани
  • 250 г орехи, почистени и натрошени
  • 3-4 скилидки чесън, нарязани
  • листа девесил и целина
  • 50 г стафиди
  • 100 г маслини, обезкостени и нарязани
  • 7-8 стръка Зелен лук , нарязан
  • 300 мл зехтин

Приготвяне

1. Изчистете внимателно шарана, подсушете го и го подправете със сол и бял пипер, сложете вътре бахара и дафиновите листа. Ако има хайвер, го отделете внимателно и го добавете към пълнежа. Полейте рибата с 300 мл от виното и я оставете да престои около 12 часа.

2. Загрейте част от зехтина в голям съд, добавете нарязания лук, настърганите моркови, задушете за 7-8 мин. Добавете чесъна, орехите, стафидите, маслините, зелените подправки и лука. Налейте около 200 мл розе и задушавайте още 4-5 мин.

3. Напълнете шарана с плънката, зашийте го с конец и го поставете в тава за печене върху резени домати и лимон. Налейте останалия зехтин и останалото вино, добавете 200 мл вода. Течността трябва да покрие дъното на тавата.

4. Завийте с фолио и печете 1 час на 220°С. Поднесете с печени картофи или картофено пюре и зеленчуци по избор.


Рецептата е реализирана с любезното съдействие на ресторант При Яфата.

Коментирай
Харесай 1 Blagovest Vitanov

Тагове

А-Я рецепти Европейска кухня Риба и морски дарове

Опитайте още

Сготви

Харесай Фис с праскови и розова вода

Goodfood 5 м , просеко, сок от праскови, розова вода 3 продукта
Сготви

Харесай Пилешки гърди със салата от авокадо

Goodfood 20 м

Препоръчани

Коментари

..................................