Задушени агнешки джолани Нихари

Задушени агнешки джолани Нихари

Подготовка 30 мин Приготвяне 180 мин
Трудност: Средно
Порции: 4
Автор: Goodfood

Тази рецепта е за любителите на истински пикантната източна храна. Останалите просто намалете количеството на подправките.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
1174 ккал 84 г 29 г 10 г 2 г 2 г 94 г 3.3 г
Захар Фибри Протеини Сол 2 г 2 г 94 г 3.3 г
1174 ккал 84 г 29 г 10 г 2 г 2 г 94 г 3.3 г

Продукти

  • 4 агнешки джолана (около 2 кг)
  • 125 г зехтин или слънчогледово олио
  • 15 см парче джинджифил, едро нарязан
  • 1/2 ч.л. смляно Индийско орехче
  • 2 с.л. семена от фенел
  • 3 дафинови листа, натрошени
  • 2,5 см пръчка канела, натрошена
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. семена нигела
  • 1 ч.л. цели карамфилчета
  • 2 ч.л. кимион на зърна
  • 50 г краве масло
  • 1 глава лук, нарязана на шайби
  • 1 с.л. Червен пипер
  • 1 ч.л. лют Червен пипер
  • 2 с.л. пълнозърнесто брашно
  • ЗА СЕРВИРАНЕ
  • 4 с.л. Джинджифил , нарязан на тънки жулиени
  • 2-3 зелени люти чушки, тънко нарязани
  • 1 шепа листа от Кориандър
  • резени лимон (по желание)

Приготвяне

1. Сложете джоланите в плато и ги натрийте с 1 ч.л. сол и малко олио. Оставете ги настрана. Сложете нарязания джинджифил в блендер с 2 с.л. вода и го разбийте на фина паста. Оставете го настрана. Сложете индийското орехче, семената от фенел, дафиновите листа, кората от канела, смления джинджифил, черния пипер, семената нигела, карамфилчетата и кимиона на зърна в чиста мелачка. Смелете ги на фин прах и ги оставете настрана.

2. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). В 30-сантиметров съд за котлон и фурна с плътно прилягащ капак разтопете маслото и запържете лука за 5 мин, докато започне да покафенява. Извадете го с решетъчна лъжица. Загрейте останалото олио, сложете 2 от джоланите и ги запържете за по 2 мин от всяка страна. Направете същото с останалите.

3. Работейки бързо, намалете огъня на ниска степен, сложете в съда джинджифиловата паста и бъркайте непрекъснато 5 мин, докато стане светлокафява. Добавете сладкия и лютия червен пипер, бъркайте 1 мин, след което сложете смлените подправки и 1 ч.л. сол. Разбъркайте добре, за да ароматизирате олиото. Прибавете запържения лук и 1,2 литра гореща вода. Разбъркайте много добре, след което подредете джоланчетата в съда. Покрийте го и го сложете в средата на фурната. Печете 3 ч, като периодично поливате джоланчетата със соса и ги обръщате през 30 мин.

4. Извадете съда от фурната и внимателно прехвърлете джоланчетата в голяма затоплена купа за поднасяне. Изгребете с лъжица излишната мазнина, изхвърлете я и проверете соса на сол. Сложете съда на котлон, включен на ниска степен.

5. Смесете брашното с 4 с.л. вода на рядка паста. Прибавете я към соса и го варете 5 мин, докато се сгъсти. Ако ви се стори рядък, оставете го още малко на огъня. Полейте джоланчетата със соса и ги поднесете, поръсени с настъргания джинджифил, нарязаните люти чушки и листата от кориандър. Ако желаете, предложете лимонови резени за изстискване.

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Източна кухня Ястия с месо

Опитайте още

Сготви

Харесай Кесадиля с тиквички на грил, боб и сирене

Goodfood 30 м
Сготви

Харесай Торта Павлова с червени плодове и сметана

Goodfood 3 ч
Сготви

Харесай Салата с цвекло и месо от гълъб

Goodfood 25 м , цвекло, кресон, розмарин, печени лешници, зехтин, ябълки, гърди от гълъб, балсамов оцет, Чесън 9 продукта

Препоръчани

Коментари

....................................