Желе от грозде с розмарин

Желе от грозде с розмарин

Подготовка 35 мин Приготвяне 15 мин
Трудност: Лесно
Порции: 0
Автор: Goodfood

У нас гроздето почти не се ползва за зимнина, но това желе е наистина добро. Може да го ползвате в сосове, за да им придадете интересна сладка жилка и да обогатите вкуса. Получава се 1 кг желе.

Кал. Мазнини Нас. мазнини Въглехидрати Захар Фибри Протеини Сол
33 ккал 0 г 0 г 8 г 8 г 0 г 0 г 0 г
Захар Фибри Протеини Сол 8 г 0 г 0 г 0 г
33 ккал 0 г 0 г 8 г 8 г 0 г 0 г 0 г

Продукти

  • 1 кг черно десертно грозде, със семките, измито
  • 300 мл червено вино
  • 4 стръкчета Розмарин
  • сокът и кората от 1 лимон, кората тънко нарязана
  • 500 г захар
  • 3/4 ч.л. пектин

Приготвяне

1. Сложете гроздето в тенджера с виното, розмарина и лимоновата кора. Долейте вода, колкото да покриете плода. Загрейте до завиране на бавен огън, като бъркате. Похлупете съда и оставете гроздето да къкри 5 мин, а след това го намачкайте с преса за картофи. Варете още 10 мин, като намачкате гроздето още няколко пъти.

2. Прехвърлете гроздовата смес в гевгир, застлан с тензух или марля, и оставете сока да се отцеди за поне 2 часа или за една нощ, ако имате време.

3. Сложете три чинийки във фризера. Измерете сока (трябва да е поне 600 мл) и го върнете в тенджерата. Добавете захарта, пектина и лимоновия сок и го загрейте до завиране, като бъркате, за да се разтвори захарта. Обирайте пяната от повърхността с решетеста лъжица. Щом захарта се разтвори, засилете огъня и варете интензивно, докато сокът се сгъсти. Това отнема 5-10 мин. За да проверите дали сокът се е сгъстил достатъчно, капнете от него върху студена чинийка от фризера и го оставете за минута. Бутнете капката с пръст – ако се набръчква, значи е готово. Ако капката е течна, варете още 1-2 мин и пробвайте отново.

4. Пресипете желето в малки стерилизирани бурканчета, запечатайте ги и ги надпишете. На сухо и хладно място желето ще се съхрани до 1 година. 

Коментирай
Харесай 0

Тагове

А-Я рецепти Гарнитури и сосове Десерти Европейска кухня

Опитайте още

Сготви

Харесай Сладка тарта с лимон и козе сирене

Goodfood 1 ч 40 м
Сготви

Харесай Агнешко клефтико

Goodfood 5 ч 30 м , бейби спанак, маслини каламата, чесън, зехтин, червен винен оцет, чери домати, лимони, дафинови листа, магданоз, риган, агнешко бутче, студено пресован зехтин, краставица, канела на прах, листа от мента, червен лук, розмарин, картофи 18 продукта

Препоръчани

Коментари

..................................